Nu NATO, nici Statele Unite, sau alt aliat al acestora, vor juca rolul decisiv în dorita aplanare a tensiunilor din Peninsula Coreea. Rusia va privi atentă evoluţia evenimentelor, fără a le putea influenţa cu ceva. Diferenţa specifică, tonul la fanfara păcii sau la marşul de război va fi dat, acum, de preşedintele Chinei, Xi Jinping. El a atenţionat Coreea de Nord să nu facă vreo imprudenţă şi a deplasat efective militare la graniţa comună.
Un instrument democratic, cu impact la opinia publică din Statele Unite ale Americii, îl constituie bunul obicei - nepracticat pe plaiuri mioritice - de a invita, în comisia Senatului, pentru Forţele Armate, comandanţi capabili să îşi susţină punctele de vedere, evident avizate, în legătură cu recursul la soluţia manu militari, în situaţii de criză, precum aceea marcată de un puternic război psihologic, în Peninsula Coreea.
În privinţa acestui ultim caz, cel invitat să se pronunţe, pertinent şi la obiect, a fost amiralul Samuel J. Locklear, comandantul Comandamentului SUA, pentru Oceanul Pacific.
El nu a ezitat să considere acţiunile nord-coreene, din ultima vreme, o ameninţare clară şi directă, la securitatea naţională a Statelor Unite.
Mai mult, nu s-a sfiit să îşi avertizeze auditoriul că un conflict militar - reeditat în Peninsula Coreea - va fi derulat pe o perioadă lungă de timp, fiind imprevizibil şi afectând nu doar Asia de Nord-Est, ci şi întreaga economie globală.
În traducere liberă, o voalată sensibilizare a Chinei, care, încă de luna trecută, a deplasat impresionante efective militare, lângă frontiera cu Coreea de Nord.
Alt mesaj important, al amiralului Locklear, a fost acela că forţele militare americane sunt gata de luptăşi vor fi în stare să apere teritoriul american şi pe cele ale aliaţilor săi.
Concomitent, el a exprimat opinia că reducerea tensiunii actuale,