Vă prezentăm poveştile a trei moldoveni care învaţă la cele mai prestigioase universităţi din Marea Britanie. Ne-au vorbit despre experienţa lor şi deosebirile dintre sistemul de învăţământ din Regat şi cel de acasă.
Învaţă la instituţiile prin care au trecut politicieni, diplomaţi şi scriitori de talie mondială, precum Oscar Wilde, Bill Clinton, Tony Blair sau David Cameron. Au la dispoziţie biblioteci dotate, campusuri moderne şi sunt colegi cu sute de tineri din diferite colţuri ale lumii. Una dintre studentele care şi-a văzut visul împlinit, după cum mărturiseşte chiar ea, este Anda Bularga (21 de ani) din Chişinău. A plecat în Marea Britanie în clasa a zecea, când a câştigat o bursă şcolară pentru un an, însă experienţa nu s-a încheiat odată cu programul. A urmat un alt an de studii la Dollar Academy, una dintre şcolile de top din Scoţia, la absolvire fiind premiată de ministrul Sănătăţii pentru cea mai bună lucrare la chimie.
„Se pune accent pe practică“
Astăzi Anda este studentă în anul patru la University of Dundee din Scoţia, la Facultatea de Medicină. „Sistemul de învăţământ de aici te pregăteşte pentru viaţa profesională. Se pune accent pe partea practică a meseriei. Am ocazia să învăţ în unul dintre cele mai performante centre de cercetări ştiinţifice din lume, de la profesori cu renume mondial şi doctori care şi-au dedicat viaţa oamenilor şi medicinei“, spune tânăra.
Reuşeşte să se afirme prin muncă asiduă şi zeci de ore petrecute în bibliotecă. „Primii trei ani i-am petrecut în sala de disecţie, la prelegeri, tutoriale şi cursuri în grup, iar câteva ore pe săptămână eram în spital. De la începutul anului patru, majoritatea zilelor sunt la spital. Uneori, studenţii trebuie să facă şi gărzi de noapte sau de weekend. Serile sunt în bibliotecă“, povesteşte Anda.
Deşi se vede lucrând în sistemul de sănătate al Marii Britanii, An