Românii din Italia sunt pe primul loc la obţinerea de credite pentru casă. În 2012, peste o cincime din numărul total de cereri de finanțare efectuate de cetățenii non italieni (dar rezidenţi în Peninsulă) au fost înaintate de români (peste jumătate de milion de cereri, echivalentul a 22% din total), urmați de albanezi (cu 6,1% din total) și de marocani (cu 5,7%).
Corespondentul RFI la Roma, Elena Postelnicu
În loc să plătească chiria de 500 - 700 pe lună, preferă să solicite un credit pentru locuinţă, iar ulterior să plătească rata care ajunge cam la aceeaşi sumă, doar că se plăteşte pentru cel puţin 30 de ani.Toate acestea în ciuda crizei economice care este resimţită de către toţi cetăţenii, indiferent că sunt italieni sau imigranti rezidenti in Peninsula.
O jumătate de milion de cereri de finanţare, echivalentul a 22% din total s-au înregistrat numai în 2012 din partea românilor. Urmează cu un procent mult mai mic albanezi (cu 6,1% din total) și marocanii (cu 5,7%).
În contextul în care consumurile au scăzut, iar investiţiile pentru cumpărarea locuinţelor s-au miscorat “cererea de credit din partea imigranţilor pe anul trecut a reprezentat un procent de 12 % din totalul solicitarilor înaintate de familii la bănci și societăți financiare”.
În 2012 noii italienii asa cum sunt numiti in general străinii stabiliţi în ultimii ani în Italia au solicitat 7% dintre împrumuturile imobiliare, 11% dintre împrumuturile finalizate, 15% dintre creditele pentru nevoi personale. Românii sunt pe primul loc la obţinerea de credite. Acestea sunt datele unui raport anual privind cererea de credit din partea cetățenilor straini”, realizat de o societate care se ocupă de analizarea operaţiunilor bancare şi care oferă consultanţă financiară clienţilor săi.
Interesant este că potrivit acestui raport, solicitanţii acestor credite au vârste cupri