Gospodăriile din Germania sunt printre cele mai sărace din zona euro, cel puţin pe hârtie, cu o avere medie netă de 195.000 euro, în timp ce populaţia din ţările din sudul Europei, precum Italia, Spania şi Cipru, dar şi Franţa, are active mai mari, arată un sondaj al Băncii Centrale Europene (BCE).
Sondajul, aflat la prima ediţie, va adăuga o nouă dimensiune discuţiei despre modul în care ţările din nordul continentului sunt nevoite să susţină statele mai slabe financiar din Sud, dar nu furnizează o imagine completă asupra standardelor de viaţă, influenţate de elemente precum protecţia socială şi infrastructură, notează cotidianul Wall Street Journal.
Raportul este bazat pe date din 2009 şi 2010, ani în care criza datoriilor din zona euro se afla în faza de început. De asemenea, raportul acordă importanţă deosebită proprietăţii asupra locuinţei, dimensiunii gospodăriei şi deţinerii unei mici afaceri. Toate acestea favorizează sudul Europei. În Germania, de exemplu, procentajul persoanelor care deţin în proprietate locuinţe este destul de redus, notează publicaţia americană.
Totuşi, raportul scoate în evidenţă că populaţia din unele ţări lovite puternic de criza datoriilor nu are o situaţie atât de gravă precum s-ar crede.
Luxembourg se află pe prima poziţie în studiul BCE, cu o avere netă medie de peste 700.000 de euro pe gospodărie în 2010, ultimul an pentru care sunt disponibile date. Pe locul al doilea se află Cipru, cu 670.000 de euro. În martie, Cipru a încheiat un acord cu zona euro şi FMI pentru împrumuturi externe de 10 miliarde de euro necesare stabilizării finanţelor statului, program condiţionat de restructurarea dură a sectorului bancar, inclusiv impunerea de pierderi deponenţilor.
În Germania, avuţia netă medie s-a situat la 195.000 de euro, în Olanda la 170.000 de euro, iar în Finlanda la 161.500 euro. În toate cele t