Radu Mazăre, 8 aprilie 2013: "O să mă întrebe jurnaliştii şi ce o să fac dacă nu îşi retrage (un proiect de lege – n.r.): îi rup picioarele dacă îl mai prind pe la Constanţa şi vă rog să mă ajutaţi". De aici pornim.
Ţinta primarului constănţean nu este un violator prins în flagrant pe străzile municpiului, chiar de către stridentul edil, nici măcar un criminal în serie, nici vreun politician care goleşte ca nesătulul sacul cu bani publici.
Nu, nicidecum. Este Remus Cernea, un coleg ateu de alianţă, consilier al premierului, care încă mai locuieşte cu părinţii şi care face paradă din faptul că nu a muncit în viaţa lui.
Păcatul care l-a înfuriat pe Mazăre este o iniţiativă legislativă pe care Cernea, ales deputat de Constanţa pe listele USL, doreşte să o treacă prin Parlament, iniţiativă care prevede ca finanţarea cultelor să nu se mai facă direct de la bugetul de stat, ci prin redirecţionarea voluntară, de către fiecare cetăţean, a unui procent din impozite.
Patriarhia Română a sărit ca arsă, invocând obstacole de ordin istoric (secularizarea averilor mănăstireşti), iar liderii PSD s-au oţărât la colegul lor abia mascându-şi grijile de ordin electoral.
Nu vă lăsaţi înşelaţi, nu veţi asista la nici o dezbatere autentică, cu toate că subiectul ar avea potenţial.
Din contră, totul se reduce la axa bani-influenţă-putere şi la o subţire mişcare tactică a unui politician de buzunar precum Remus Cernea.
Pe scurt, lucrurile stau aşa: ca să fie absolut sigură pe victoria la legislativele din 9 decembrie 2012, dar şi pe faptul că va avea o majoritate covârşitoare în Parlament, USL nu s-a rezumat la alianţa a trei partide ca PSD, PC, PNL, ci a şi ciugulit de pe jos partidele-firimituri.
Aşa a ajuns USL să înglobeze PNŢ - aripa Ciorbea sau Partidul Verzilor, condus de Remus Cernea.
Aşa au ajuns cei doi lideri politici de scara b