Începând din iunie 2013, serviciul public comunitar local de evidență a populației va emite cărți de identitate prevăzute cu cip – așa-numitele cărți de identitate biometrice. Noile cărți de identitate vor conține toate elementele de securitate deja implementate în documentele existente pe piață (grafică și text vizibile în lumină UV, watermark, elemente de microprinting,embosaj și filigran cu fibre fluorescente), dar va fi prevăzut și cu un cip care va stoca datele scrise pe document în format electronic.
Introducerea cipului în documentele de identitate e un aspect extrem de controversat, în parte datorită aspectelor religioase, în parte in cauza unor dubii cu privire la securizarea accesului la informațiile din cip. După documentația remisă de Ministerul Afacerilor Interne, cipurile folosite pentru documentele de identitate sunt cele care se află deja în piață de aproximativ 3 ani în pașapoartele electronice. Noile documente vor putea fi citite prin intermediul tehnologiei NFC, de la o distanță mai mică de 30 de centimetri, dar doar după ce se trece de autentificarea pasivă.
Principalele motive de îngrijorare ale viitorilor posesori de documente electronice sunt furtul de informații, falsificarea datelor, urmărirea posesorului în timp real, precum și accesul la datele biometrice stocate în cip
A. Furtul de informații de la distanță
Documentul de identitate electronic poate fi citit de la o distanță de maximum 30 de centimetri folosind un cititor RFID obișnuit sau o aplicație de telefon instalată pe un smartphone care are integrată tehnologie NFC.
Cu toate acestea, datele de pe cip pot fi accesate doar după introducerea unei chei care e tipărită în zona de jos a documentului (MRZ – machine-readable zone). Cu alte cuvinte, doar o persoană care are acces fizic la document poate efectua o citire wireless. Nu pot fi scanate document