Fumatul e o dependenţă mult prea înrădăcinată în viaţa multora, iar renunţarea pare imposibilă.
Plante care provoacă dezgust pentru tutun. Picăturile şi spray-urile care conţin phytolacca (un arbustcare creşte în America de Nord) şi caladium (plantă exotică, dar şi de apartament, numită popular “urechea elefantului”) au următorul efect: prima provoacă dezgust pentru tutun şi ajută la depăşirea dependenţei fără sevraj, a doua ameliorează simptomele afecţiunilor induse de fumatul îndelungat (faringite, traheite, bronşite, cancer pulmonar).
Ceaiuri expectorante. Anumite plante sunt foarte eficiente prin conţinutul de mucilagii şi substanţe cu acţiune antiseptică, cicatrizantă, emolientă şi expectorantă. Printre acestea amintim: plămânărica, pătlagina, urzica, coada-şoricelului, salvia, frunzele de fenicul, isopul, lumânărica, nalba şi gălbenelele. Se administrează sub formă de infuzie. Pentru tratarea aftelor bucale şi a faringitei se face gargară cu infuzie de salvie şi cerenţel (o linguriţă şi jumătate de frunze de salvie şi jumătate de linguriţă de rizom de cerenţel la 100 ml de apă).
Ghimbirul, de două ori folositor. Fumătorii au un deficit de vitamina C care trebuie compensat cu un consum crescut, constant de legume şi fructe proaspete, mai ales de fructe de pădure şi citrice. În plus, sunt indicate produsele naturale cu un conţinut crescut de substanţe antioxidante, enzime şi vitamine, cum sunt extractul de orz verde sau maceratul glicerinic din sevă de mesteacăn. Ghimbirul se poate consuma proaspăt sau în compoziţia unor ceaiuri care ajută atât la depăşirea dependenţei, cât şi la ameliorarea şi vindecarea afecţiunilor induse de fumat, mai ales la prevenirea cancerului pulmonar.
SURSA: Libertatea.ro
Fumatul e o dependenţă mult prea înrădăcinată în viaţa multora, iar renunţarea pare imposibilă.
Plante care provoacă