Într-o ţară care a avut o Mare Adunare Naţională, care ridica mâna la comandă, e bine să ai o Cameră care verifică cealaltă Cameră. Iată ce spune la RFI purtătoarea de cuvânt a PDL, Adriana Săftoiu. Ea precizează însă că atribuţiile celor două Camere trebuie clarificate.
În opinia Adrianei Săftoiu, "poporul când a spus "vreau Parlament unicameral" mai degrabă a votat în ideea "sunteţi mulţi şi ineficienţi, oricum mâncaţi banii publici degeaba". Parţial corect. Dar aici nu era vorba despre calitatea parlamentarului, ci despre ce e mai util pentru o democraţie: un Parlament bicameral sau unicameral?".
"Am văzut un membru USL, care a spus că referendumul din 2009 nu e valabil, pentru că a fost organizat de Traian Băsescu şi USL. Riscantă declaraţie! E un precedent periculos să spui că un referendum e valabil doar în funcţie de... sau să-l anulezi în funcţie de... Asta şi arată până la urmă lipsa de maturitate şi responsabilitate a politicului. Nu poţi să judeci un referendum în funcţie de... l-au organizat ei, nu e bun. La referendumul ăla au fost nişte oameni", afirmă ea.
"Bicameralismul nu permite o majoritate autoritară"
Adriana Săftoiu spune însă că "discuţia despre Parlamentul bicameral-unicameral nu s-a făcut aşa cum trebuie (...). Faptul că cele două Camere se pot suprapune în atribuţii nu e motiv serios să le desfiinţezi, clarifică lucrurile! Dar toate ţările din Europa de Est şi mai mult Europa evită genul acesta de Parlament unicameral. Suntem un continent care a avut ceva probleme cu democraţia. Şi tocmai de aceea, bicameralismul e cel care poate controla o Cameră, deci nu permite o majoritate autoritară".
Purtătoarea de cuvânt a PDL nu crede că bicameralismul este o problemă: "Se poate clarifica, plecând de la ceea ce nu merge acum. Nu cred că bicameralismul e o problemă, ci modul în care funcţionează cele două C