Pentru prima dată în România, persoanele care au un istoric de cancer în familie pot afla dacă sunt şi ele predispuse să se îmbolnăvească. Analizele se fac la un centru inaugurat ieri la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi. Pentru prima dată în România, persoanele care au un istoric de cancer în familie pot afla dacă sunt şi ele predispuse să se îmbolnăvească. Analizele se fac la un centru inaugurat ieri la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi.
Încă de anul trecut, când a fost inaugurat Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, specialiştii şi-au propus să înfiinţeze şi primul centru de oncogenetică din România. După o investiţie de 150.000 de euro, acesta a fost inaugurat ieri şi reprezintă o şansă în plus la viaţă pentru persoanele care sunt predispuse să se îmbolnăvească de cancer din cauza istoricului în familie. Mai exact, specialiştii instruiţi în Franţa vor lua o probă de sânge de la pacient, apoi vor analiza în detaliu ADN-ul. După şase luni sau un an, persoana în cauză primeşte rezultatele şi află dacă prezintă sau nu risc să se îmbolnăvească.
Investigaţia nu se opreşte însă aici. “Predispoziţia ereditară la cancer este datorată unor mutaţii, unor gene. Specialiştii vor căuta să identifice aceste anomalii în genele pacientului. După interpretarea analizelor, îl vor îndruma pe pacient cu privire la paşii care sunt de urmat”, a declarat directorul medical al IRO Iaşi, doctorul Gabriel Dimovte. Dacă, de exemplu, o femeie e predispusă la cancer de sân, ea va fi consiliată şi va fi chemată periodic la consultaţii. În acest fel, în momentul în care va apărea cancerul va fi diagnosticat în stadiu incipient, ceea ce duce la scăderea riscului şi creşterea şanselor de supravieţuire a pacientei. Analizele costă 2.500 de euro, însă medicii speră ca în viitor să obţină finanţare de la buget pentru ca preţul să scadă, iar pentru un anumit