Criză de vaccin antitetanos în unităţile medicale clujene. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca a rămas fără vaccin de mai bine de o săptămână. La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase medicii mai au vaccin antitetanos, însă îl cumpară la preţuri de zeci de ori mai mari faţă de anii trecuţi, când vaccinul era produs în România, la Institutul Cantacuzino.
Pacienţii care au nevoie de antitetanos sunt trimişi la farmacii de medicii de la Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj pentru a-şi cumpăra singuri vaccinul. Spitalul a rămas fără vaccinuri şi nu reuşeşte să îşi reîntregească stocurile.
"La nivelul unităţii de primiri urgenţe mai avem 4 fiole ... vom acoperi urgenţele majore", a precizat Monica Costin, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Cluj.
Situaţia este cu atât mai disperată cu cât conducerea spitalului nu găseşte furnizori care să îi aducă serul de vaccin antitetanos.
"Am încercat să ne interesăm la nivel de Cluj Napoca unde am găsi...", a mai specificat Costin.
Vaccinul antitetanos cumpărat din import este de zeci de ori mai scump decât cel care era produs în urmă cu câţiva ani de Institutul Cantacuzino din Bucureşti.
"Problema care este e preţul de achiziţie. Acum acum un an îl achiziţional cu 2-3 lei acum ultima achiziţie a fostt la 52 de lei", a adăugat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Cluj.
La Spitalul Judeţean Cluj este nevoie, zilnic, de aproximativ 50 de doze de vaccin antitetanos. La spitalul Spitalul Clinic de Boli Infecţioase situaţia nu este atât de disperată, pentru că mai există încă pe stoc serul antitetanos.
"E adevărat că e mai scump, dar am scos la licitatţie şi ba una, ba alta ne aduc de câte ori avem nevoie. Noi suntem spital de infecţioase şi nu ne permitem să rămânem fără un stoc consistent", a arătat Ioan Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase C