Consiliul Judeţean introduce în Alba sistemul german de şcoală profesională, care permite specializarea tinerilor în meserii căutate de firmele care îşi desfăşoară activitatea pe plan local. Şcoala profesională „Kronstadt“ presupune calificare în sistemul de învăţământ şi asigurarea unui loc de muncă la finalizarea cursurilor.
Absolvenţii şcolii primesc un atestat, care poate fi recunoscut şi în celelate ţări din Uniunea Europeană. Este vorba despre un proiect care poate fi aplicat la Alba Iulia, Blaj, Sebeş şi Cugir, unde există o piaţă a muncii dezvoltată şi unde sunt firme româneşti şi străine puternice care au nevoie de forţă de muncă calificată. Sistemul german este o îmbinare a învăţământului de stat cu practica asigurată de mediul de afaceri privat. Administraţia judeţeană a iniţiat primele demersuri pentru dezvoltarea în Alba a unei astfel de şcolie profesionale, după modelul aplicat cu succes la Braşov.
Modelul de succes de la Braşov
Şcoala profesională „Kronstadt“ de la Braşov a fost înfiinţată în 2012 cu un număr de 138 de cursanţi. Pentru anul şcolar 2013 – 2014 există, deja, sute de solicitări, în condiţiile în care programa prevede 168 de locuri. Proiectul a devenit realitate printr-o asociere între Clubul Economic German, o asociaţie a investitorilor germani din România, Consiliul local, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi un număr de 12 companii de renume din zona Braşovului. În Alba, rolul administraţiei va fi preluat de Consiliul Judeţean care se va implica în dotarea spaţiului de învăţământ pentru elevi. Spaţiul va fi asigurat de Primăria Alba Iulia.
Pe lângă valoarea cunoştinţelor practice asimilate de elevi, şcoala profesională organizată după sistemul german oferă şi o recompensă financiară. Fiecare elev preimeşte un sprijin lunar în valoare de 400 de lei, 200 de lei de la stat şi 200 de lei de la agent