Specialiştii studiază comportamentul şi zonele unde se hrănesc mamiferele
Specialiştii Oceanic Club din Constanţa au început, din această lună, programul de monitorizare asupra migraţiei şi prezenţei în apele teritoriale româneşti a unor specii de delfini. Preşedintele Oceanic Club, Răzvan Popescu, spune că este vorba de un program de observaţii asupra perimetrelor frecventate de delfini în zona coastei româneşti. „În parteneriat cu Societatea Ornitologică Română (S.O.R.), am început derularea unui program de monitorizare asupra migraţiei şi prezenţei în apele teritoriale româneşti a speciilor Puffinus yelkouan şi Phalacrocorax aristotelis“, a afirmat Răzvan Popescu Mirceni.
Echipa Societăţii de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin Oceanic Club a început activitatea pe mare în urmă cu câteva zile, când a fost efectuată prima zi de deplasări pe mare, cu două obiective majore. Unul dintre obiective a fost acela de a face observaţii asupra comportamentului delfinilor prezenţi în perimetrele înregistrate de specialişti ca zone de hrănire. Un alt obiectiv a fost acela de a monitoriza migraţia sau prezenţa speciilor de păsări Puffinus yelkouan şi Phalacrocorax aristotelis, sub coordonarea Societăţii Ornitologice Române, în cadrul unui proiect finanţat de către Comisia Europeană. Proiectul se desfăşoară în colaborare Bulgaria şi Turcia.
În timpul misiunii, specialiştii au înregistrat prezenţa unui grup de şapte delfini din specia Tursiops truncatus, care se hrănea în perimetrul codificat de specialişti ca fiind 1 A, la trei kilometri depărtare de ţărm, în dreptul localităţii Agigea. În timpul misiunii efectuate la distanţa de 3,5 kilometri de ţărm spre sud, în dreptul Mânăstirii „Sf. Maria de la mare“, a fost înregistrat un grup de trei marsuini aflaţi în migraţie pe direcţia sud-nord. În ce priveşte monitorizarea ornitologică, Emil Todo