Mintea umana poate fi catalogata drept un fenomen complex din punct de vedere stiintific, masurarea eficientei acesteia fiind extrem de dificil de facut. De aceea, a si fost subiectul a nenumarate mituri formulate in ultimele secole.
Primele teste care au masurat componenta intelectuala a mintii au fost facute la inceputul secolului trecut. Valoarea coeficientului de inteligenta (IQ) se stabileste cu ajutorul unor testari menite sa evalueze capacitatea individului de a rationa, fara a fi nevoie de cunostinte dintr-un anumit domeniu.
In 1946, la Oxford, au fost puse bazele unei organizatii care sa testeze si sa identifice oamenii cu un coeficient ridicat de inteligenta, cu scopul de a-i aduce laolalta, de a-i stimula sa-si cultive aceasta calitate ce-i diferentiaza de mase, dar si pentru a sprijini cercetarea in acest domeniu.
Organizatia se numeste Mensa, aceasta avand filiale in peste 100 de tari ale lumii, printre care se numara si Romania, din 1991. La nivel mondial, Mensa numara circa 110.000 de membri, persoane care in urma testelor de inteligenta dovedesc a avea un IQ peste medie, asa cum au doar 2% din locuitorii planetei.
Si Romania are cateva sute de reprezentanti in randul celor doua procente, iar numarul lor creste in fiecare an, dupa cum a precizat pentru Ziare.com presedintele Mensa Romania, Radu Jianu.
Cateva sute de romani, printre putinii destepti ai lumii
Vorbind despre ceea ce face mai exact societatea celor mai inteligenti oameni ai planetei si care sunt avantajele apartenentei la ea, Jianu a explicat ca filialele nationale au propriile reguli, dar ca urmaresc scopurile organizatiei-mama. De asemenea, acesta a spus ca este optiunea fiecaruia daca isi trece sau nu acest lucru in CV, la fel cum ramane la decizia angajatorului sa tina sau nu cont de faptul ca are confirmarea ca ind