In timp ce politicienii se lauda ca Romania este un pol de stabilitate in regiune, ca economia este pe drumul cel bun, ca avem toate argumentele pentru a atrage investitorii straini, realitatea arata, din multe puncte de vedere, cu totul altfel. Economia se zbate intr-un blocaj financiar infiorator, bancile sunt in pragul falimentului, iar consumul s-a intors la nivelul anilor 90.
Intr-o analiza privind atractivitatea mediului de business romanesc, analistul economic Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie si profesor la Academia de Studii Economice din Bucuresti, trage o concluzie ingrijoratoare – nu e de mirare ca investitorii ne ocolesc atat timp cat birocratia si coruptia au ajuns la niveluri infioratoare.
Analiza comparativa intre Romania si tarile nordice plus Franta, economii de unde incercam sa ne inspiram pe “drumul spre prosperitate”, prezinta cifre nu tocmai imbucuratoare.
Legat de usurinta cu care poti sa iti deschizi sau sa iti dezvolti o afacere in aceste tari prin comparatie cu Romania, datele arata ca in tarile nordice e de circa 10 ori mai usor sa faci acest lucru, iar in Franta de vreo 2 ori mai usor.
Romania este o tara tot mai putin competitiva, o tara care stagneaza economic si in care saracim sistematicCristian Paun, analist economic
In ceea ce priveste libertatea economica, Romania ocupa in 2013 locul 59 fata de locul 9 ocupat de Danemarca, locul 16 ocupat de Finlanda, locul 18 ocupat de Suedia sau locul 31 ocupat de Norvegia.
Potrivit analistului, este drept ca ne aflam pe o pozitie similara Frantei (stam putin mai bine decat aceasta tara care ocupa locul 62).
Competitivitatea economica este si ea relevanta in acest caz: din nou tarile nordice se afla pe locuri fruntase (Finlanda pe locul 3, Suedia pe locul 4, Danemarca pe locul 12, Norvegia