O cercetare recentă arată că inima, sângele, plămânii și alte celule din organism au aceiași receptori pentru detectarea mirosurilor la fel ca cei care există în nas. O cercetare recentă arată că inima, sângele, plămânii și alte celule din organism au aceiași receptori pentru detectarea mirosurilor la fel ca cei care există în nas.
Oamenii de știință credeau că nasul avea monopol asupra receptorilor olfactivi, dar descoperirea acestora pe alte celule a venit ca o surpriză.
Cercetătorii au constatat că celulele sanguine primare, izolate de sângele în care se găsesc, au și ele senzori olfactivi, de asemenea. În experiment s-au plasat compuși chimici mirositori pe cealaltă parte a peretelui de la aceste celule sanguine, iar rezultatele au arătat că acestea au unele moduri a detecta compușii.
"Echipa noastră a descoperit recent că celulele din sânge - nu numai celulele din nas - au receptori olfactivi", a spus unul dintre cercetătorii angrenați în proiectul în care s-a descoperit că nasurile noastre nu sunt singurele părți ale corpului simțul mirosului.
Cercetarea realizată de o echipă de la Universitatea Tehnică din Munchen a fost prezentată în New Orleans la reuninunea Societății Americane de Chimie, informează popsci.com.