Promovarea de către asigurători a unei strategii de dezvoltare bazată pe preţ va fi sortită eşecului, în condiţiile în care avansul indemnizaţiilor plătite l-a depăşit pe cel al primelor subscrise, a declarat miercuri Dan Constantinescu, membru în Consiliul CSA, informează Mediafax.
"Concurenţa pe preţ nu mai are rezerve semnificative, cel puţin în domeniul daunelor auto, pentru că se vede deja că avansul indemnizaţiilor plătite este mai mare decât al subscrierilor. Pe cale de consecinţă, aici trebuie să ajungem la un echilibru, pentru că nimănui nu-i convine să plătească mai mult decât încasează. Dumpingul nu mai este o soluţie în promovarea unei companii pe piaţa asigurărilor, nici măcar pe piaţa asigurărilor auto", a afirmat Constantinescu la o conferinţă pe tema industriei asigurărilor organizată de Ziarul Financiar.
Potrivit datelor CSA, piaţa asigurărilor auto (RCA şi CASCO) generează circa 50% din subscrierile asigurătorilor locali, care anul trecut au crescut cu 5,8%, la 8,27 miliarde de lei.
Subscrierile din poliţe auto au însumat 4,1 miliarde de lei, din care RCA 2,13 miliarde de lei.
Prezent la eveniment, preşedintele asociaţiei brokerilor UNSICAR, Bogdan Andriescu, a afirmat că piaţa locală a asigurărilor este dependentă de poliţele auto, fenomen care s-a accentuat după declanşarea crizei financiare.
"Încoronat rege al creşterii cotei de piaţă, acest segment s-a dovedit a fi, într-un final, un dictator plin de slăbiciuni. În 2008, ponderea CASCO şi RCA în totalul subscrierilor pentru asigurări generale era de peste 76% şi de 61% în subscrierile totale ale pieţei. În 2012, segmental auto a atins 61,5% din subscrierile pe asigurări generale şi spre 50% din primele subscrise pe îintreaga piaţă", a spus reprezentantul UNSICAR.
Pe partea de despăgubiri, a continuat Andriescu, scăderea subscrierilor pe segmental auto a