Luni, 8 aprilie, la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” s-au derulat activităţile organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Romilor. Manifestarea continuă şirul de activităţi festive susţinute în data de 7 aprilie la Sascut, Răcăciuni şi Valea Seacă şi a avut ca invitaţi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, istorici, lideri ai comunităţilor de romi profesori şi elevi de la Colegiul de Arta “George Apostu” şi Scoala Valea Seacă-Sascut, care au susţinut un program artistic.
Ziua Internaţională a Romilor a fost proclamată în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, în timp ce, în statele din Europa de Est, inclusiv România, Ziua Internaţională a Romilor se sărbătoreşte din 1990. Imnul Romilor a fost compus la Londra în anul 1971 şi a devenit ulterior coloana sonoră a filmului iugoslav “Gelem, gelem”, adică “Umblăm, umblăm”, iar steagul internaţional al romilor are două culori de bază, verde culoarea câmpiilor şi albastrul cerului, pe care sunt figurate o roată, cărţi de joc, o pipă şi un şal.
Cu acest prilej, în cadrul simpozionului au fost prezentate lucrări vizând istoria minorităţii rome din România, valorile acesteia, tradiţiile si drepturile romilor, dar şi simbolurile care întăresc identitatea acestor comunităţi. Un punct de interes deosebit l-a constituit costumele traditionale, precum şi expoziţia fotografică tematică, expusă în sala de la parterul muzeului. În încheierea evenimentului, micii artişti şi seniorii au prezentat un program artistic îndelung apreciat de participanţi
Prezent la eveniment, reprezentantul Instituţiei Prefectului – judeţul Bacău, doamna Ramona Dobrescu, consilier pentru problemele minorităţii rome, a transmis mesajul de felicitare al prefectului judeţului Bacău, domnul Claudiu-Octavian Şerban :
“ Tradiţiile, portul, melosul, toate prezervă şi întăresc iden