Asteroidul Apophis, care s-a apropiat destul de mult de Terra în ianuarie, va trece din nou pe lângă planeta noastră în 2029, iar Agenţia spaţială franceză doreşte să profite de ocazie pentru a studia de aproape acest corp ceresc, întrucât riscul de coliziune nu este complet exclus pentru 2068.
Apophis, denumit astfel după o divinitate egipteană a răului şi a tenebrelor, "se joacă cu nervii noştri", afirmă specialiştii francezi, citaţi de AFP. Atunci când a fost detectat pentru prima dată, în 2004, oamenii de ştiinţă au evaluat la 2,7% probabilitatea unei coliziuni, în aprilie 2029, cu Terra. Potrivit AFP, o serie de calcule noi au înlăturat însă acest scenariu, însă un mic risc continua să existe pentru anul 2036.
Graţie noilor date colectate în timpul trecerii sale, la o distanţă de 14,4 milioane de kilometri de Terra, pe 9 ianuarie, oamenii de ştiinţă au putut să elimine complet acest risc pentru anul 2036.
"Coliziunea rămâne posibilă pentru 2068. Este improbabilă, dar nu imposibilă", a declarat, marţi, Jean-Yves Prado de la Centrul naţional de studii spaţiale (CNES, Agenţia spaţială franceză), membru al grupului de lucru "Asteroizi geo-intersectori" (care se intersectează cu orbita Terrei) afiliat la ONU.
Cu un diametru de 325 de metri, potrivit observaţiilor realizate de telescopul Herschel, Apophis a fost inclus în clasa asteroizilor "potenţial periculoşi". O coliziune cu Terra ar provoca distrugeri la scară continentală.
Prin comparaţie, micul asteroid care a căzut în Rusia, în februarie, avea un diametru de doar 17 metri, reamintind cu brutalitate de faptul că "prăbuşirea unui bolid, chiar cu un diametru mai mic de 20 de metri, nu este lipsită de riscuri", a subliniat Daniel Hestroffer de la Observatorul din Paris.
De la sfârşitul anilor 1990, monitorizarea corpurilor cereşti cu orbite care o intersectează pe aceea a