Săptămâna trecută, după două zile ploioase, râurile umflate au dat pe dinafară în zona de munte a baronatului condus de Marian Oprișan. Mai multe drumuri, poduri și podețe au fost distruse, iar câteva sute de familii au rămas izolate. Se întâmplă de fiecare dată când plouă abundent, primăvara, vara, toamna și iarna, fapt ce poate fi confirmat de oricine, mai puțin de autorități. De fiecare dată, toți, de la baronul Oprișan la prefect, parlamentari, primari etc., se declară surprinși, de parcă drumurile nu se rup din cauza improvizațiilor executate, la preț de autostradă, de catre amicii politici.
Cel mai mult suferă din cauza furiei apelor, ca să folosim un șablon, locuitorii din Nereju și Paltin, comune situate la capătul drumului județean DJ 205D care urcă, de la Focșani, prin Vidra, pe malul râului Zăbala, până în munte, la poalele pădurii.
DJ 205D este folosit de transportatorii de bușteni și cherestea ca să coboare marfa la vale, spre vânzare. Zilnic, traseul este străbătut de zeci de TIR-uri supraîncărcate fără ca cineva să încerce să le oprească, astfel că, în timp, structura de rezistență a cedat, iar șoseaua s-a șubrezit. De restul s-a ocupat Zăbala, care a erodat solul și, periodic, surpă malurile, izolând localitățile din amonte.
S-a întâmplat de atât de multe ori încât localnicii au căpătat și un fel de reflex pavlovian: când se anunță precipitații la meteo, strâng provizii și își iau la revedere de la rude. Nu se știe cât vor rămâne sinistrați.
În 2008, Consiliul Județean și al său baron, Marian Oprișan, au împrumutat 26 de milioane de euro pentru modernizarea DJ 205D. Licitația a fost adjudecată de Dorinel Umbrărescu prin asocierea SPEDITION UMB SRL, TEHNOSTRADE SRL și A&R SRL, cu o ofertă de 161.591.217 lei și 24 de luni durată de execuție. Fiind în pragul parlamentarelor, lucrările au demarat în trombă, cu o asfaltare ele