Comisia Juridică a Senatului a respins amendamentul propus de către deputatul PSD Florin Iordache prin care interceptările din dosarele de corupţie, obţinute pe mandat de siguranţă naţională, erau eliminate. Amendamentul avea drept consecinţă faptul că toţi inculpaţii din dosarele de corupţie, care "au picat" pe mandat de siguranţă naţională urmau să scape. O analiză a SRI prezentată de gândul arată că amendament, dacă ar fi devenit lege ar face imposibil investigarea infracţuinilor de corupţie, dar şi a altor infracţiuni comune prevăzute de legea penală.
Practic, ofiţerii SRI ar fi obligaţi să nu sesize procurorii când constată că, spre exemplu, un cetăţean se pregăteşte să comită un omor şi nu vor putea să pună la dispoziţia acestora interceptări. VEZI AICI LISTA POLITICIENILOR CU DOSARE DE CORUPŢIE CARE SCĂPAU DACĂ AMENDAMENTUL ERA VOTAT
După ce gândul a relatat că amendamentul Iordache ar bloca dosarele de corupţie care pornesc de la sesizările SRI, Comisia Juridică a decis să respingă acestă propunere.
Beneficiarii acestui amendament ar fi fost politicienii suspectaţi de fapte de corupţie trimişi în judecată. Ei ar fi putut scăpa de puşcărie dacă legea se aprobă.
Deputatul PSD Florin Iordache a propus modificarea legii 51/1991, prin care procurorii nu mai pot utiliza în dosarele de corupţie interceptările realizate pe mandate de siguranţă naţională. Beneficiarii unei asemenea modificări sunt inculpaţii din dosarele de corupţie care conţin interceptări pe mandat de siguranţă naţională.
Amendamentul lui Iordache a fost introdus în proiectul legii de punere în aplicare a Noului Cod de Procedură penală. Deputatul PSD Florin Iordache a depus la Comisia Juridică de la Senat următorul amendament: ”Art.129 - (1) Datele şi informaţiile de interes pentru securitatea naţională, rezultate din activităţile autorizate, dacă indică pregătire