Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Finanţe să accelereze procedura de elaborare a Legii insolvenţei, astfel încât să permită sprijinirea firmelor corecte şi falimentarea celor care fraudează statul.
“Aştept cât mai curând modificarea Legii insolvenţei, în aşa fel încât pe cei corecţi să-i ajutăm să treacă peste o perioadă dificilă, iar pe cei care s-au obişnuit că trăiesc bine fără să plătească vreo taxă sau impozit să-i ducem în faliment, acolo unde merită să ajungă cei care consideră că pot să-i fraudeze pe toţi ceilalţi. O să vă rog, domnule vicepremier, să vă ocupaţi personal cu accelerarea procedurii de elaborare a legii şi cred că asta va face ordine, îi va ajuta pe cei cinstiți și îi va scoate de pe piață pe trișori și pe evazioniștii de profesie care merg din insolvență în insolvență și după aceea ne spun că nu au bani pentru Oltchim. Păi nu avem bani pentru Oltchim dacă ei ne dau tot timpul gaură la buget”, a declarat Victor Ponta, la începutul şedinţei de guvern.
El a mai spus că încasările la buget din impozitul pe venit, din accize au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu circa 10%, în timp ce încasările din impozitul pe profit s-au diminuat, explicația fiind aceea că sunt firme care nu mai au finanţare şi trebuie ajutate şi sunt firme care fraudează, practic, statul şi care denaturează competiţia. El a mai afirmat că România a reuşit să reducă deficitul bugetar, aşa cum a agreat cu partenerii internaţionali.
Premierul a mai spus că în primul trimestru exporturile au crescut cu 8%, în timp ce importurile cu doar 1%, înregistrându-se cel mai mic deficit al balanţei comerciale din ultimii zece ani. “Avem un buffer (n.r. - rezerva financiară) de 6,2 miliarde de euro. Este acea rezervă pe care o are Ministerul Finanţelor pentru a finanţa datoriile care ajung la scadenţă şi care, de asemenea, reflectă deficitul