Taxa Robin Hood creeaza o noua fractura in USL. Premierul Victor Ponta intentioneaza sa taxeze salariile mai mari de 1.000 de euro. Este, conform opiniei sale, o contributie de solidaritate a celor cu venituri mai mari, fata de cei cu venituri mai mici. In lume, unui asemenea procedeu i se spune taxa Robin Hood. PNL se opune iar Ponta le raspunde tafnos: “Daca se opun, sa nu vina la rectificare”. Ce inseamna asta? Cum traducem opozitia PNL si replica premierului?
Taxarea diferentiata a veniturilor este o politica anti-liberala si nu face parte din nicio intelegere anterioara a liderilor USL. Mai mult chiar, ea contravine prevederilor programului care a asigurat victoria USL si nici nu se incadreaza in vreun coltisor, macar, al programului de guvernare.
Se pune intrebarea: de ce forteaza Victor Ponta lucrurile? Este exclus ca el chiar se gandeste la o taxa de solidaritate. Pentru ca banii nu pleaca direct de la cei cu venituri mari catre cei cu venituri mici, ci se duc la trezorerie. Unde se pierde urma lor? Omul sarac va ramane tot sarac. Un prim raspuns rational ar putea fi, deci, ca Victor Ponta nu are bani suficienti la buget. Si incearca disperat sa faca rost de ei. Dar s-a facut un calcul chiar la nivelul Guvernului. Taxa Robin Hood, aplicata bugetarilor cu venituri de peste 1.000 de euro, nu aduce la trezorerie nici zece milioane de lei anual. O nimica toata. O nimica toata care dovedeste, in primul rand, faptul ca patura celor cu venituri rezonabile, de 1.000 de euro pe luna, e cam subtire. Dar, in al doilea rand, avem astfel o dovada ca nici aducerea de bani la buget nu poate fi un argument real. Probabil ca suma stransa ar fi mai mare daca taxa Robin Hood ar fi aplicata si salariatilor din sectorul particular. Teoretic. Pentru ca, in realitate, dincolo de lovitura financiara data privatilor, probabil ca, in final, Guvernul ar culege tot praful