Guvernul sloven a calculat greşit costurile necesare consolidării băncilor cu probleme, care deţin peste jumătate din piaţă şi unde ponderea creditelor neperformante ajunge în cel mai rău caz la 28%, iar dacă nu acţionează urgent se va îndrepta spre o criză bancară severă, au avertizat analiştii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Fondurile necesare recapitalizării băncilor cu probleme ar putea fi semnificativ mai mari decât miliardul de euro estimat de guvern deoarece calcularea sumei s-a bazat pe analize „probabil deja învechite“, notează analiştii organizaţiei. Ei recomandă ca Slovenia să recapitalizeze „băncile viabile“, în timp ce deţinătorii de datorii care nu au prioritate la plată şi „instrumente hibrid de capital de rang inferior să absoarbă pierderi“, scrie Bloom-berg.
„Slovenia are în faţă o criză bancară severă, care are în spate asumarea de riscuri excesive, guvernanţă slabă în băncile deţinute de stat şi unelte de supraveghere ineficiente“, atenţionează OCDE.
Agenţia de evaluare financiară Fitch estimează că pentru băncile cu probleme necesarul de finanţare este de fapt de două miliarde de euro, sau 5,8% din PIB-ul prognozat pentru anul acesta.
Băncile de stat concentrează cea mai mare parte a creditelor toxice
La băncile de stat Nova Ljubljanska Banka, Nova Kreditna Banka Maribor şi Abanka, ponderea în total a creditelor neperformante este de 28%, 25% respectiv 21%. Acestea au cote de piaţă de 33%, 13% respectiv 8%.
Totalul creditelor neperformante din sistemul bancar este de 7 miliarde de euro, echivalentul a 20% din PIB-ul ţării. Din total, 6 miliarde de euro revin celor trei bănci, potrivit balkan.com. În România, creditele neperformante sunt echivalente cu până la 8% din PIB.
Analiştii OCDE recomandă, de asemenea, ca băncile de stat să fie vândute, iar băncile neviabile să