Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT) cere statului si Ministerului de Justitie sa ia exemplul altor state membre, printre care se numara si Bugaria, si sa introduca tribunalele fiscale, pentru a elimina astfel principala problema a instantelor de contencios fiscal: termenul foarte lung pana la solutionarea unui dosar.
Potrivit avocatului Luisiana Dobrinescu de la societatea de avocatura Dobrinescu Dobrev si coordonator al grupului de analiza fiscala in cadrul ARSIT, termenul mediu de finalizare a unui dosar de contencios fiscal este de circa 3 ani.
In plus, o mare problema o reprezinta si lipsa unei specializari profesionale a judecatorilor in dreptul fiscal.
"Factorii de decizie din Justitie nu inteleg complexitatea spetelor de contencios administrativ din Romania. Incercam pe toate caile sa aducem in atentia CSM si a Ministerului de Justitie ca avem nevoie de o specializare in contencios administrativ", a spus Diana-Magdalena Bulancea, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, in cadrul conferintei ARSIT intitulata "Cum putem face reforma fiscala in Romania?".
Ea a mentionat ca cel mai scurt timp in care poate fi stabilit un termen de judecata a fost calculat la 182 de zile.
In acest context, proiectul ARSIT presupune crearea de tribunale fiscale, in care sa fie judecate cauzele de contencios administrativ de cate judecatori specializati in aceasta arie. Investiile ar presupune sali de judecata si spatii administrative separate, infrastructura IT si personalul suplimentar, specializat in drept fiscal.
In prezent, instantele din Romania sunt supra-aglomerate, dupa cum arata si schema de mai jos prezentata de Luisiana Dobrinescu. Dupa cum reclama si judecatoarea Diana-Magdalena Bulancea, "toata lumea prefera Curtea de Apel Bucuresti" si ca urmare judecatorii de la aceasta instanta sunt supra-aglomerati si