Margaret Thatcher, prima şi singura femeie premier din Marea Britanie, nu a avut un rol esenţial doar în transformarea economiei britanice, ci a fost şi unul dintre arhitecţii Uniunii Europene (UE) în forma de astăzi, reformele sale economice stând la baza înfiinţării pieţei unice. Ea s-a opus formării unui „superstat“ centralizat european, dar a pledat pentru o cooperare strânsă între statele independente ale continentului.
„Thatcher era eurosceptică, însă ea a pus bazele creării pieţei unice din Europa. Cu toate că beneficiile pieţei unice sunt încă discutabile, zona euro din prezent reprezintă un uriaş pas înainte care nu ar fi fost posibil fără reformele ei pentru o piaţă liberă“, a afirmat pentru CNBC Alastair Newton, analist politic la Nomura.
În perioada în care a condus guvernul britanic, baroneasa Thatcher, supranumită „Doamna de Fier“, a susţinut libera circulaţie a capitalurilor, bunurilor şi a persoanelor în Europa, iar aceste idei au contribuit la creşterea economică a continentului şi au constituit premisele integrării europene. Ea a sprijinit de asemenea extinderea UE către estul continentului, notează The Wall Street Journal. Chiar înainte de căderea zidului Berlinului, Thatcher vorbea despre faptul că ţările est-europene îşi pierd originile din cauza Cortinei de Fier, sintagmă folosită pentru delimitarea continentului în Europa Occidentală şi Europa Răsăriteană, sub influneţă sovietică.
Thatcher s-a opus vehement federalismului european
„Doamna de Fier“ s-a opus însă creării unui „superstat“ european, discursul său de la Bruges din 1988 fiind o încercare de a impune o viziune alternativă la ideea consolidării unei uniuni politice. Ea nu a fost de acord cu suprimarea naţiunii şi centralizarea puterii în Europa, preferând în schimb o Europă în care statele suverane cooperează liber.
„Europa va fi mai put