Ordinele preşedintelui nord-coreean Kim Jong-Un, de a lua măsuri extraordinare pentru statul său, au fost interpretate ca o pregătire pentru un al treilea test nuclear. Kim a susţinut că ordinele date sunt, de fapt, o răzbunare pentru implicarea SUA în înăsprirea sancţiunilor ONU după testul nuclear din octombrie.
Cu câteva zile înaintea declaraţiilor preşedintelui, nord-coreenii spuneau că viitoarele teste nucleare vor fi îndreptate către Statele Unite, considerate de Phenian principalul inamic, alături de Coreea de Sud.
Timp de ani de zile, Coreea de Nord se foloseşte de testele nucleare ca arme împotriva vecinilor şi a Statelor Unite ale Americii. La prima vedere, ameninţarea cu testarea de arme nucleare nu pare o mişcare foarte inteligentă, remarcă George Friedman, fondator şi director al platformei de analize geopolitice „Stratfor“. Dacă testele eşuează, ţara va părea slabă. Dacă testele au succes, ţara va părea periculoasă, fără a avea, de fapt, o armă ce poate fi folosită (tocmai a fost testată n.red.).
„Cu cât eşti mai aproape de a avea o armă funcţională, cu atât e mai posibil ca cineva să te atace ca să te împiedice să facă asta. Doar atunci când arma este gata poţi să te afişezi cu ea şi să-ţi ameninţi duşmanii“, spune Friedman.
Coreea de Nord recurge la ameninţări de ani de zile şi o face cu succes, aşa că ceea ce pare absurd la suprafaţă, de fapt nu este, ci chiar s-a dovedit o manevră foarte eficientă până acum. Produsul Intern Brut estimat al ţării este de aproape 28 de miliarde de dolari (21 miliarde de euro), cam acelaşi cu Letonia sau Turkmenistan. Şi, totuşi, astfel le-a obligat pe SUA, Japonia, China, Rusia şi Coreea de Sud să stea la masa negocierilor, în încercarea de a convinge Phenianul să nu construiască arme nucleare.
Câteodată, marile puteri îi oferă Coreei de Nord bani şi alimente pent