Mai mulţi funcţionari publici şi angajaţi ai unor administraţii publice locale din Valea Jiului se află în atenţia structurii teritoriale a Direcţiei Generale Anticorupţie după ce, la sediile de încasare a taxelor şi impozitelor locale de pe raza oraşului Petrila şi a municipiului Petroşani, au fost organizate ilegal puncte de încheiere şi încasare a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe.
La sediul din Petroşani al Serviciului de Taxe şi Impozite a fost iniţial organizat un punct de întocmire şi încasare a asigurărilor pentru o anume firmă de profil, acordul fiind dat în baza unui trafic de influenţă exercitat de Nicu Taşcă, consilierul personal al primarului în exerciţiu. Ulterior, încasarea asigurărilor se făcea – printr-o gravă încălcare a legii – direct de angajaţii serviciului, cu toate că acestora le este strict interzis să deruleze alte activităţi în afara celor pentru care sunt remuneraţi din fonduri publice. Grav este că, încălcând atribuţiunile de serviciu pentru un interes direct, personal, funcţionarii ajunseseră chiar să îi ameninţe cu amenzi pe contribubilii care nu doreau sau nu aveau asupra lor bani pentru a încheia asigurarea obligatorie de locuinţe. Primăria, este adevărat, poate amenda proprietarii care nu au asigurări obligatorii pentru imobilele deţinute. Dar instituţia ori serviciile subordonate nu sunt autorizate legal pentru a întocmi asigurări.
Aţi prins ideea? Pe banii, internetul, curentul şi salariile plătite de la bugetul public, funcţionarii lucrau pentru societăţi de asigurare cu capital integral privat, fără ca între primărie şi respectivele firme să existe relaţii contractuale (de fapt, nici nu ar fi legal ca primăria să recomande o anume firmă de asigurări, opţiunea aparţinând exclusiv proprietarilor de imobile).
Întrucât situaţia, extrem de gravă, a ajuns în atenţia filialelor centrale ale unor importante