Rozmarinul este o plantă aromatică folosită la preparate culinare, dar şi în aromoterapie sau industria frumuseţii.
Specialiştii, precum şi Shakespeare, afirmă despre rozmarin că îmbunătăţeşte memoria.
În urma unor studii s-a dovedit că uleiul esenţial de rozmarin ajută persoanele să-şi amintească anumite lucruri, înviorează mintea.
De asemenea, planta de rozmarin, denumită şi planta iubirii, are efecte şi asupra circulaţiei sângelui, stimulează digestia, menstruaţia, ovulaţia, măreşte fertilitatea, este stimulent pentru declanşarea contracţiilor uterine, este tonic pentru uter, elimină celulita şi are efecte afrodisiace.
Este de ajuns să împrăştii prin cameră câteva picături de ulei esenţial de rozmarin, iar efectele benefice nu se vor lăsa aşteptate.
Moleculele volatile din uleiul esenţial sunt absorbite în fluxul sanguin prin inspiraţie. Astfel sunt stimulaţi nervii olfactivi, ce au mai departe efecte asupra îmbunătăţirii funcţionării creierului şi sistemului nervos central.
Rozmarinul combate şi procesele de îmbătrânire, şi mai este considerat şi un elixir al tinereţii.
“Există şi alte uleiuri esenţiale care vă pot ajuta memoria, dar rozamarinul este de departe cel mai bun şi cel mai economic”, spune Cher Core, aromoterapeut din Boston.
“Pulverizaţi ulei de rozmarin în aer, folosiţi un parfum care conţine şi rozmarin. Este o alegere potrivită pentru cei care studiază sau au nevoie de ajutor pentru memorie, atenţie şi concentrare”, a completat Cher Core.
Infuzia de rozmarin
1 linguriţă de plantă uscată şi mărunţită, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă vasul şi se lasă zece minute la infuzat, după care se strecoară şi se bea cald, îndulcit cu miere de albine. 1-2 căni pe zi.
Contra celulitei se amestecă în cantităţi egale ulei esenţial de rozmarin cu ulei de măsline.
Pentru ten se