Bugetul Braşovului pe 2013 a fost estimat la suma de 583 de milioane de lei, la partea de venituri, şi 597 de milioane de lei, pe partea de cheltuieli, având, totodată, şi un deficit de 13,6 milioane de lei. Pentru a mai rotunji veniturile, edilii au solicitat Direcţiei Finanţelor Locale o mai mare rigurozitatea în ceea ce priveşte colectarea taxelor şi a impozitelor locale în special de la persoane juridice.
Viceprimarul Răzvan Popa a precizat că anumite firme caută tot felul de tertipuri pentru a se eschiva de la plata dărilor locale. „Sunt societăţi care îşi amenajează o construcţie, dar numai vin să solicite certificatul de urbanism pentru dare în folosinţă, fiind de fapt un tertip pentru a nu plăti impozit pentru respectiva clădire şi pentru teren. Vorbim aici de blocuri, dar şi de clădiri în care se desfăşoară activităţi economice, cum este cazul anumitor spaţii din Centrul Civic”, a punctat edilul.
Acesta a spus că Direcţie Fiscală va colabora cu Direcţia de Urbanism a Primăriei şi se vor analiza toate situaţiile de pe „şantierele” care nu se mai finalizează. „Cei care nu definitivează lucrările trebuie să îşi prelungească autorizaţia de construcţie. Dacă nu au făcut-o înseamnă că poate au definitivat lucrarea, iar dacă se constată acest lucru vor fi somaţi să îşi ia certificatul de dare în folosinţă şi astfel să înceapă să plătească impozite locale. Pentru a desfăşura o activitate economică, o firmă trebuie să facă dovada spaţiului şi astfel, cei care nu au declarat că folosesc respectivele clădiri riscă şi alte sancţiuni. Până acum, nu s-au avut în vedere astfel de mărunţişuri, fiindcă au fost suficienţi bani la buget, dar, ţinând cont că am reuşit cu greu să echilibrăm bugetul pe anul în curs, iar cheltuielile sunt mai mari decât veniturile şi perspectivele nu sunt deloc roz, am luat în considerare toate posibilităţile de a aduce bani suplime