Coruptia costa tarile din Uniunea Europeana 323 miliarde euro anual, potrivit unui raport realizat de Hertie School of Governance din Berlin si Fundatia Bertelsmann, si citat de Euractiv.com. Suma reprezinta aproape o treime din bugetul propus pentru 2014-2020.
Estimarile initiale fusesera mult sub acest nivel - 100 miliarde euro.
Principalul autor al raportului este Alina Mungiu-Pippidi, profesor la Hertie, cea care l-a si prezentat in Parlamentul European.
Cercetarea arata o corelatie intre ratele coruptiei si deficitele bugetare din UE, in special din Grecia si Italia. Ratele au fost calculate luand ca referinta Danemarca, clasificata ca fiind cea mai putin corupta tara din UE.
Tarile cu cele mai mari probleme, potrivit raportului, sunt Slovacia, Romania, Italia, Letonia, Ungaria si Grecia.
"Dupa cum se poate vedea in raport, printre consecintele majore ale coruptiei se numara problemele economice, care se leaga de lipsa de colectare a taxelor si deficite bugetare ridicate", a declarat Mungiu-Pippidi.
"Ajuta cu adevarat europenizarea guvernarile? Italia si Grecia au regresat mult in ultimii ani. Deci se pare ca (procesul de europenizare) nu a ajutat la imbunatatirea guvernarii lor", a afirmat ea.
Mungiu a precizat pentru Euractiv.com ca "acesta este doar varful aisbergului. Vom veni cu noi cifre. Este doar inceputul". Coruptia costa tarile din Uniunea Europeana 323 miliarde euro anual, potrivit unui raport realizat de Hertie School of Governance din Berlin si Fundatia Bertelsmann, si citat de Euractiv.com. Suma reprezinta aproape o treime din bugetul propus pentru 2014-2020.
Estimarile initiale fusesera mult sub acest nivel - 100 miliarde euro.
Principalul autor al raportului este Alina Mungiu-Pippidi, profesor la Hertie, cea care l-a si prezentat in Parlam