Olimpia Popa este unul dintre profesorii cunoscuți ai Tulcei şi predă Limba engleză la Şcoala „Alexandru Ciucurencu”. Este absolventă a Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, promoţia 1980 şi lucrează în învăţământ de aproape 33 de ani. De mai mulţi ani profesorul Olimpia Popa este reprezentanta Asociaţiei Alianţa Familiilor din România şi a Asociaţiei Pro Vita la Tulcea, fiind una dintre organizatoarele „Marşul pentru Viaţă”, desfăşurat recent la Tulcea.
Reporter: Lucraţi în învăţământ de foarte mulţi ani. Cum apreciaţi generaţia de astăzi? Ce au în plus şi ce le lipseşte în comparaţie cu generaţiile mai vechi?
Olimpia Popa: Elevi excepţionali, elevi foarte buni, buni, mediocri şi slabi au existat, în proporţii diferite, de când există şcoala. Atitudinea faţă de muncă, atât intelectuală cât şi fizică, era alta. Elevul bun avea planuri de viitor pe măsură. Elevul mai slăbuţ la carte ştia că va învăţa o meserie din care îşi va putea câştiga existenţa şi era mulţumit de această perspectivă. Acum văd elevi cu aspiraţii care depăşesc cu mult nivelul lor de pregătire şi care pun problema cam aşa: „eu vreau un loc de muncă în care să câştig cel puţin 500 de euro pe lună”. Nu-şi pun problema ce ştiu să facă pentru banii aceia. Cei mai mulţi adoptă cu uşurinţă modelele comportamentale furnizate de Internet şi televizor, adică violenţa, prostul gust, nonvaloarea, şi nu mai cred în afirmaţia conform căreia „dacă ai carte, ai parte”, pentru că văd în jur cu totul altceva, iar ceea ce văd îi determină să piardă motivaţia învăţării.
Alte diferenţe: copiii de astăzi sunt născuţi într-o lume digitală, în care se mişcă în largul lor, însă cei mai mulţi nu au răbdare să citească. Un studiu internaţional numit „Progress in International Reading Literacy Study” a pus în evidenţă faptul că în Romania jumătate dintre absolve