Aud că domnul Adrian Năstase a fost invitat la Congresul PSD şi încerc să desluşesc ce poate fi îndărătul acestui gest. Poate fi un gest uman faţă de fostul lider suprem, ajuns acum într-o situaţie ingrată - dar parcă gesturile umane se fac în altă parte, nu la un congres de partid. La un congres de partid se fac gesturi politice.
Or dacă acesta e un gest politic, să-l analizăm în funcţie de situaţia juridică a lui Adrian Năstase, care nu e nici pe departe atât de limpede cum pare. Ar putea fi limpede doar într-o singură situaţie: dacă în ambele dosare pe care le mai are pe rol va primi, pentru toate capetele de acuzare, achitări pe linie.
În dosarul Zambaccian urmează un recurs în care procurorii contestă atât achitarea pentru luare de mită, cât şi pedeapsa de trei ani cu suspendare pentru şantaj. Iar recursul lui Adrian Năstase cere achitarea şi pentru această ultimă acuzaţie. Cum va arăta sentinţa finală? Nu ştim, e aici un ţintar în care judecătorii pot juca oricum, de la achitare pe linie până la condamnare pe linie. Iar pentru cei care cred că infracţiunea de şantaj se prescrie în această lună, avem o veste proastă: Adrian Năstase nu este acuzat pentru şantajul simplu, din Codul penal, ci pentru şantajul comis de către un demnitar, o formă agravantă, unde prescripţia ar veni cam peste vreo zece ani. Stranie ironie a vieţii, agravanta a fost înscrisă într-o lege specială anticorupţie în anul 2003, chiar de către guvernul Năstase.
Dacă primeşte o pedeapsă fie pentru mită, fie pentru şantaj, fie pentru amândouă, Năstase nu mai poate primi suspendarea executării, întrucât se bucură deja de liberarea condiţionată din dosarul Trofeul Calităţii, iar o persoană nu poate beneficia simultan de două acte de clemenţă din partea justiţiei, decât în cazuri de infracţiuni minore. Rezultatul e unul singur: uşa celulei i se poate deschide din nou.
Nici a