Camelia Khraibani, deputat pe Colegiul nr. 4 Gorj, a înaintat către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice o întrebare cu privire la modul de calcul al pensiei pentru minerii care lucrează în subteran. Potrivit textului întrebării, modificările din noua lege a pensiilor, Legea 263/2010, îi dezavantajează pe lucrătorii din subteran, pentru că stagiul de cotizare este mai mare, de 30 de ani, deci punctul de pense mai mic.
Parlamentarul susţine că, deşi oamenii au lucrat în aceleaşi condiţii, cei pensionaţi în baza noii legi au pensiile mai mici cu până la 700 de lei. Pe fosta Lege nr. 19/2000, stagiul complet de cotizare pentru cei care au lucrat în condiţii speciale, adică la subteran, era de 20 de ani, în timp ce pe noua lege este de 30 de ani. Sunt însă multe cazuri de persoane care au ieşit la pensie în anii 2011-2013, când este în vigoare Legea 263 şi, susţine Khraibani, aceştia au venituri mult mai mici pentru că punctajul se împarte la o perioadă mai lungă de timp. Khraibani a anexat la întrebare şi un memoriu semnat de peste 400 de mineri care au ieşit la pensie în perioada amintită şi care sunt nemulţumiţi că au venituri mult mai mici decât colegii lor care au plecat acum 3 ani din câmpul muncii.
Deputatul Camelia Khrabani aminteşte, în interpelarea adresată Marianei Câmpeanu, că, în funcţie de răspunsul primit de la Ministerul Muncii, va elabora şi o propunere de modificare a algoritmului de calcul al pensionarilor de la subteran.
Camelia Khraibani, deputat pe Colegiul nr. 4 Gorj, a înaintat către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice o întrebare cu privire la modul de calcul al pensiei pentru minerii care lucrează în subteran. Potrivit textului întrebării, modificările din noua lege a pensiilor, Legea 263/2010, îi dezavantajează pe lucrătorii din subteran, pentru că stag