Drumul Chinei către statutul de cea mai mare economie a lumii pare mai dificil decât anticipaseră autorităţile de la Beijing, în condiţiile în care importurile au depăşit exporturile cu 880 de milioane de dolari în luna martie. Sursa: Reuters
China a devenit a doua economie a lumii, după Statele Unite, chiar dacă avansul consemnat, de 7,8%, a fost cel mai mic înregistrat în ultimul deceniu. Pentru anul în curs, se estimează o creştere economică de 8,5%, iar pentru 2014 de 8,9%. Potrivit OCDE, creşterea economică per capita va fi de 8% în acest deceniu, dacă autorităţile de la Beijing vor implementa o serie de reforme economice, financiare şi de reglementare.
În luna martie a acestui an, China a înregistrat deficit comercial, importurile depăşind exporturile cu 880 de milioane de dolari, au informat autorităţile de la Beijing, citate de presa internaţională. Importurile au crescut cu 14,1%, la 183,07 miliarde de dolari, luna trecută, în timp ce exporturile au avansat cu 10%, la 182,19 miliarde de dolari.
Datele publicate de autorităţile chineze i-au surprins pe analişti, aceştia estimând iniţial un excedent comercial de 14,7 miliarde de dolari în martie.
Agenţia de rating Fitch a lansat un avertisment cu privire la nivelul ridicat al debitelor în China şi a revizuit în scădere, de la 'AA minus' la 'A plus', cu perspectivă stabilă, ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală, pe fondul riscurilor financiare care au apărut ca urmare a expansiunii rapide a creditului. Autorităţile de la Beijing au pus în aplicare un plan de stimulare a creditării, pentru a contracara criza globală, astfel că stocul de creditele bancare acordate sectorului privat a ajuns la 135,7% din PIB la sfârşitul lui 2012, înregistrând cel mai ridicat nivel din rândul statelor emergente.