Corneliu Mureşan a fost primul primar român al Bistriţei, reuşind să rămână în fruntea municipiului un mandat, în ciuda faptului că a fost îndelung contestat de locuitorii saşi. Printre proiectele implementate de care ne putem bucura şi acum se numără canalizarea, ştrandul municipal sau chiar stadionul „Jean Pădureanu”.
Primul primar român al municipiului, Corneliu Mureşan şi investiţiile sale îndrăzneţe
Născut în anul 1902 în localitatea Mureşenii de Câmpie din judeţul Mureş, Corneliu Mureşan a fost un cunoscut avocat al Bistriţei, ajungând în 1934 preşedintele al Comisiei Interimare a oraşului, adică primul primar român din municipiu, funcţie pe care o pierde după aproape un mandat, la finalul anului 1937.
Deşi chiar la două luni după ce a fost numit primar, Corneliu Mureşan a fost contestat de peste 1500 de saşi, locuitori ai oraşului, acesta reuşeşte să se impună şi mai ales să-şi materializeze ideile. Potrivit ziarului „Săptămâna”, printre investiţiile programate pentru anul 1935 s-au numărat: pavarea unor străzi cu piatră sau amenajarea trotuarelor, inexistente pe unele artere ale oraşului.
Canalizarea a ocupat un loc important în investiţiile oraşului încă de atunci, primarul alocând 800.000 de lei pentru amenajarea canalizării pe două străzi din oraş. Tot în 1935 a fost amenajat o toaletă publică în Piaţa Decebal.
„Pentru a şterge impresia proastă care îţi fac la intrare în oraş casele ţigăneşti situate la începutul străzii Gării, aceste case vor fi cumpărate de oraş şi dărâmate chiar în primăvară”, scriau jurnaliştii de la „Săptămâna” în 1935.
A fost luat în calcul şi Parcul Central, care a fost amenajat în acea perioadă astfel încât să încurajeze sportul. Astfel, patinoarul deja existent a fost modificat pentru a se putea transforma vara în bazin pentru bălăceală, iar lângă vale a