Conturile dictatorului sunt căutate de mai bine de 23 de ani şi nimeni nu a reuşit să le afle urma. Un grup de experţi canadieni, angajaţi în anii 90 de Guvernul României ca să dezlege misterul, au abandonat cercetarile indicând totuşi câţiva vinovaţi. Un material România TV prezintă principalele ipoteze în legătură cu acest subiect.
Avea sau nu Ceauşescu o avere impresionantă, ascunsă în conturi externe? Şi dacă da, îi aparţinea cu adevărat sau vorbim astăzi despre sume de bani depuse în conturi externe în numele României, al cărei ordonator devenise?
La mai bine de 20 de ani de când procurorul militar Dan Voinea rostea suma fabuloasă de 400 de milioane de dolari, iî timpul procesului Ceauşeştilor, răspunsurile legate de existenţa banilor sunt în aşteptare. “Averea Diavolului”, cum a fost denumită peste ani, şi-a pierdut urma.
Un material România TV urmăreşte principalele ipoteze în legătură cu averea dictatorului. Înca din timpul Revoluţiei, la Bucureşti au apărut zvonuri despre o pretinsă avere a Ceausestilor, ascunsa în conturi deschise la bănci din afara României.
Oficial, conturile nu au fost descoperite niciodata. Exista insa suspiciuni ca acestea ar fi fost folosite de unii agenti ai serviciilor secrete comuniste si de oameni care ar fi activat in comertul exterior, controlat total de Securitate.
Dupa fuga lui Pacepa, in cadrul SIE s-a facut o reorganizare in urma careia a aparut Unitatea pentru Actiuni Valutare Speciale. Rolul acesteai era de a obtine valuta, fara efort din partea economiei nationale. Fondurile obtinute erau destinate exclusiv platii datoriei externe. Pentru evidentierea lor, la Banca Romana de Comert Exterior (BRCE) s-au creat conturi speciale al caror ordonator era Ceausescu.
Statul roman a angajat mai multi experti straini, specializati in asemenea operatiuni. Dar acestia, cum au venit, asa au si plecat.