Direcţia de Sănătate Publică doreşte înfiinţarea unei noi reţele de screening al cancerului de col uterin, astfel încât femeile din zona Balş să se poată adresa pentru consiliere medicilor de familie, iar pentru recoltare, ambulatoriului Spitalului Balş.
Celor două reţele deja operabile de screening pentru cancerul de col uterin, de la Slatina şi Caracal, li se va adăuga încă una, Direcţia de Sănătate Publică Olt purtând deja discuţii cu echipa de conducere a Spitalului Orăşenesc Balş. Medicii ginecologi ai spitalului ar putea asigura, astfel, recoltarea de probe pentru testul Babeş - Papanicolau pentru femeile din categoria de vârstă 25-64 ani, prin cabinetul din ambulatoriul de specialitate (policlinica).
„Trebuia să găsim o soluţie, pentru că şi femeile din zona Balş au dreptul la asistenţă medicală de acest tip, iar dacă le punem pe drumuri către Slatina sau Caracal, s-ar putea să renunţe”, a declarat medicul coordonator al Programului judeţean de screening pentru cancerul de col uterin, Ramona Lesnic.
La rândul său, managerul Spitalului Orăşenesc Balş, medicul Ştefan Stănculescu, a spus că şi la nivelul unităţii sanitare se doreşte intrarea în program.
„Orice ban în plus care intră în visteria spitalului nu e de neglijat, iar faptul că putem oferi sprijin femeilor din zonă, pentru că avem Balşul şi 11 comune arondate, ne motivează şi mai mult. La spital există adresabilitate, va trebui, însă, să facem contract cu un laborator”, a adăugat managerul.
Din această lună, programul pentru prevenirea cancerului de col uterin (demarat în vara anului trecut, când în judeţ au fost cursaţi mai mult de 100 de medici de familie pentru a oferi servicii de consiliere şi informare) este finanţat de Ministerul Sănătăţii prin DSP, după ce, pentru ultimele două luni ale anului trecut şi primele trei ale lui 2013 finanţarea a fo