Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că a finalizat proiectul de lege privind pensiile militarilor, care încearcă să rezolve bulversarea sistemului creată în urmă cu doi ani, urmând să îl transmită până vineri spre dezbatere la ministerele Muncii şi Internelor şi la Serviciile de informaţii.
"Proiectul de lege este finalizat, o să îl înaintez la Ministerul Muncii şi la celelalte ministere care au pensionari din fostul sistem militar astfel încât să se revină la normalitate", a afirmat Duşa, joi, înainte de şedinţa Comitetului Executiv al PSD.
El a subliniat că prin "cârpelile" legii date de Guvernul Boc s-au creat de fapt alte discriminări şi de aceea este nevoie de o nouă lege, care să aplice principiile legii 164/2001 privind pensiile militare, care a funcţionat normal 10 ani şi nu a creat probleme.
Duşa a arătat că legea 164 a fost elaborată pe principiile legilor similare din statele NATO şi nu a dus la inechităţi în sistem.
"Legea care a existat, legea 164 privind pensiile militare a fost o lege care a funcţionat 10 ani de zile, nu a creat discriminări, a fost elaborată pe principiile legilor din ţările NATO (…) Nu există evidenţă foarte serioasă privind veniturile pe care le-au realizat militarii. Eu nu caut vinovaţii, eu vreau să rezolv problema oamenilor din sistemul militar şi eu întotdeauna respect legea şi vreau să o rezolv cu respectarea legea şi fără a crea discriminări şi noua lege tocmai acest lucru face", a afirmat Duşa, arătând că principiul contributivităţii care a fost introdus de Guvernul Boc nu a fost funcţional.
El a arătat că deşi pe legea actuală s-a dorit să se scadă presiunea pe bugetul Ministerului, efectul a fost contrar.
"Atunci când s-a trecut de la legea privind pensiile militare la această lege, cheltuielile ministerului au crescut cu peste 500 de milioane. Dacă pensiile reprezentau 2 mi