UE a propus extinderea puterilor autorităţilor europene pentru a putea proteja mai bine companiile locale împotriva concurenţei neloiale din străinătate, un semnal al unei poziţii mai agresive despre care se crede că ar viza o echilibrare a forţei de export a Chinei, potrivit „Wall Street Journal“.
Propunerea vine într-o perioadă în care Comisia Europeană (CE) analizează dacă să acţioneze împotirva Chinei în dispute comerciale importante, implicând panouri solare şi echipamente de telecomunicaţii.
O delegaţie a CE a plecat miercuri către Beijing, la cererea guvernului chinez, pentru discuţii legate de cele două cazuri, a declarat un oficial UE, citat de Wall Street Journal.
Cele două sectoare în dispută reprezintă industrii de înaltă tehnologie, pe care Europa miza să fie un motor de creştere economică şi locuri de muncă. În contextul declinului acestor industrii, ca urmare a concurenţei dure din partea rivalilor chinezi, oficialii europeni analizează dacă să treacă la contraatac.
Suprataxerea produselor non-comunitare
Propunerea Comisiei pentru atribuţii sporite ar creşte nivelul tarifelor care pot fi impuse companiilor din străinătate susţinute cu subvenţii incorecte de către guverne. De asemenea, ar spori puterile CE pentru declanşarea de investigaţii referitoare la concurenţa neloială, nemaifiind necesare plângeri ale companiilor europene. Companiile din Europa sunt reticente să iniţieze astfel de demersuri, din cauza riscului de represalii din partea guvernelor străine.
Dispute cu China
UE a avut dispute repetate cu China în aceste privinţe. Comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, consideră subvenţiile industriale din China ca o problemă gravă, notează Wall Street Journal. Guvernul de la Beijing se răzbună însă pe companiile care depun plângeri pe chestiuni comerciale, prin im