Compania producatoare de computere Hewlett-Packard a lansat un nou tip de server numit Moonshot, miscare menita pe de o parte sa rezolve problema spatiului si a energiei in crestere consumate de serverele actuale, si, pe de alta parte, de a distrage atentia de la problemele “mai pamentesti” cu care se confrunta compania la nivel global – scaderea vanzarilor de PC-uri, achizitii esuate si probleme in relatia cu investitorii la nivel de board.
Meg Whitman, director executiv al companiei, a descris proiectul Moonshot ca fiind unul “ce va schimba regulile jocului”, urmand sa revolutioneze, similar cu tehnologia Blade anterior, datele economice ale centrelor de date – serverul consuma cu pana la 89% mai putina energie, ocupa cu pana la 94% mai putin spatiu si costa cu circa 60% mai putin decat un server traditional.
Moonshot este un sistem ce permite intr-un rack standard 1800 de servere Moonshot, fiecare sasiu partajand alimentarea, racirea, etc. Un singur modul poate inlocui opt altele in data centerele deja aglomerate, unde spatiul si energia consumate blocheaza extinderea business-urilor. Companii din Top 500 au deja zeci de mii de servere si, in urmatorii ani, s-ar putea ajunge la sute de mii de servere, spun oficialii HP. Acest lucru va reprezenta o problema reala in ceea ce priveste spatiul si consumul de energie.
In prezent se trimit in fiecare secunda 98.000 de tweet-uri, 23.148 de aplicatii sunt descarcate pe terminale mobile.
Serverul este gandit pentru incarcari dinamice de tip social, date mobile, date masive. Practic, Moonshot este raspunsul HP la cresterea continua de date dinspre retele sociale dar si aplicatii si terminale mobile – zone unde HP nu a reusit (inca) sa uimeasca si sa castige cota de piata signifianta, dar unde datele produse ofera companiei americane o a doua sansa de a face profit si de a se face remarcata.