Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a sistat, în aprilie, alocarea fondurilor pentru asistenţa medicală stomatologică. Ca urmare a acestei decizii, din această lună, copiii şi vârstnicii sunt puşi la plată.
Deputatul PPDD de Bârlad Tudor Ciuhodaru susţine că tarifele practicate de medicii stomatologi îi dezarmează pe părinţi din cauza preţurilor: o consultaţie de specialitate ajunge la 90 de lei, extracţia unui molar de minte între 135 şi 480 de lei, o extracţie monoradiculară 85 de lei, iar cea pluriradiculară 120 de lei.
Potrivit deputatului, România este ţara care are cele mai multe persoane cu carii dentare şi în care alocarea sumelor de la buget pentru tratamente stomatologice sunt cele mai scăzute, respectiv 0,4% din bugetul Ministerului Sănătăţii. „Copiii care nu beneficiază de un tratament corect al cariilor pot avea tulburări de masticaţie şi fonaţie, precum şi afecţiuni ale rinichilor şi articulaţiilor, infecţii ale căilor respiratorii şi chiar afecţiuni cardiovasculare. Fără o astfel de lege, tratamentul cariilor va deveni un lux pe care din ce în ce mai puţini şi-l vor putea permite. Menţionez că 17% dintre copiii cu vârste între doi şi patru ani, au avut deja carii, iar 52% dintre copiii cu vârste de până la opt ani, au avut experienţe carioase şi constatăm că la şase-şapte ani 80-90% din copii pot avea dinţi cariaţi“, a concluzionat deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru.
Ciuhodaru susţine că luna trecută bugetul a fost scăzut cu 30% şi s-a ajuns la alocarea a doar 0,70 de lei, anual, pentru fiecare român, pentru asigurarea seriviciilor stomatologice. „Pentru copii şi vârstnici, statul deconta anumite servicii integral sau în proporţie de 40-60%, dar din această lună sunt şi aceştia puşi la plată, întrucât Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a sistat alocarea fondurilor pentru asistenţa medicală stomatologică. Deşi în România