Suprapunerea sistemului european de declarare a terenurilor agricole cu registrul agricol realizat în stilul românesc dă mare bătaie de cap autorităţilor locale şi fermierilor care vor să obţină fondurile europene acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Fermierii şi reprezentanţii primăriilor care s-au întâlnit, ieri, la Panciu, au ridicat problema identificării blocurilor fizice în adeverinţele care trebuie eliberate fermierilor. Nemulţumirea se datorează lipsei unui sistem comun pentru APIA şi primării de înregistrare a terenurilor. Astfel, la APIA este nevoie de o declarare a terenurilor pe blocuri fizice în vreme ce la primării, în registrul agricol, este trecută suprafaţa, cu tarla şi parcelă. Mai mult, oamenii din primării nu au acces la baza de date APIA şi nu ştiu să lucreze pe hărţile digitale cu blocurile fizice. În aceste condiţii, funcţionarii din primării se tem să elibereze aceste adeverinţe către fermieri pe care să treacă suprafaţa agricolă şi blocul fizic unde figurează. Pe bună dreptate, funcţionarii spun că în cazul unor neconcordanţe ulterioare, fermierii vor spune că este vina oamenilor din primării, că aceştia le-au greşit adeverinţele şi ei ar trebui să răspundă.
La şedinţa de la Panciu au fost prezenţi subprefectul Cristi Misăilă, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Horia Frâncu.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a afirmat că problemele ridicate sunt generale pentru Vrancea. „Sper să găsim o soluţie pentru a rezolva cât mai urgent această speţă a blocurilor fizice. Este o problemă generală şi trebuie rezolvată“, a afirmat subprefectul Cristi Misăilă.
Potrivit manualelor APIA, blocul fizic este suprafaţa de teren utilizată în scopuri agricole de unul sau mai mulţi fermieri, cu limite liniare naturale sau artificiale stabile şi care poate include una sau mai multe