Românii îşi pun mari speranţe în regionalizare şi descentralizare, potrivit concluziilor comisiei de experţi ai audierii publice „Regionalizarea României - între pericole şi oportunităţi“.
„Opiniile exprimate denotă gradul foarte mare de aşteptare cu privire la procesul de regionalizare şi descentralizare. Practic, aproape toate speranţele celor care le mai au sunt puse în acest proces. Astfel, se aşteaptă ca regionalizarea să ducă la creşterea coeziunii, dezvoltarea durabilă şi strategică, încurajarea diversităţii teritoriale şi a cetăţenilor, schimbul bunelor practici şi la eliminarea discrepanţelor economice, sociale şi culturale. Cât din toate astea se vor realiza, cât este fezabil a se realiza şi mai ales timpul în care se va realiza depind de modelul de regionalizare care se va contura, de modalitatea sa de implementare, precum şi de gradul de implicare în tot acest timp a actorilor interesaţi. În acest context, descentralizarea şi creşterea autonomiei vor depinde nu numai de maturitatea şi disponibilitatea administraţiei centrale în a delega competenţe şi funcţiuni administrative şi de dezvoltare către regiuni, ci şi de capacitatea şi maturitatea regiunilor în a şi le asuma“, se arată în concluziile audierii publice, prezentate într-o conferinţă de presă, care a avut loc joi, la Cluj-Napoca. potrivit Agerpres.
Concluziile audierii publice au fost prezentate de către Iosif Pop, lider regional Coaliţia 52, Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Simona Fiţ, Academia de Advocacy Timişoara, Dorel Şandor, consultant independent. Comisia de experţi este formată din Vasile Surd (Prof. univ. dr. emerit al Facultăţii de Geografie din Cluj Napoca), Vasile Dâncu (Preşedinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie), Dorel Şandor (Consultant Independent), Şerban Ţigănaş (Preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din