În această săptămână, comunitatea evreilor din Republica Moldova marchează împlinirea a 110 ani de la pogromul evreiesc desfăşurat la Chişinău între şase şi opt aprilie 1903. În Capitală au avut loc mai multe evenimente de comemorare a victimelor campaniei antisemite încurajată de Imperiul Rus.
Comunitatea ştiinţifică a discutat despre impactul pogromului asupra societăţii basarabene în cadrul unui simpozion internaţional. Evenimentul a găzduit academicieni şi oficiali de la Chişinău şi Ierusalim, care au reconstituit tragicele momente când aproape 50 de evrei au fost asasinaţi şi peste 500 au fost răniţi.
La amiază, membrii comunităţii evreieşti împreună cu oficiali şi diplomaţi, au depus flori la monumentul Victimelor Pogromului din Chişinău.
Rahili Moiseevna, una dintre participantele la miting, mărturiseşte că pomenirea victimelor pogromului este importantă pentru viitorul naţiunii. «Răutatea nu duce nicăieri. Când oamenii sunt uniţi în prietenie şi solidaritate, au principii morale, un scop unic şi îşi doresc binele, indiferent de naţionalitatea lor, atunci există perspective. Nu simt ură naţională sau porniri negative împotriva mea », spune doamna.
«Este o zi importantă pentru prezent şi viitor. Cei care nu ţin minte trecutul, nu au viitor. Dacă oamenii vor veni, îşi vor aduce aminte, vor învăţa, spiritul istoriei va trăi pretutindeni», spune Arcadie Vîsocenschii, fost profesor universitar care a trăit toată viaţa la Chişinău.
Pe parcursul întregii săptămâni, grupul american de muzică idiş Benjy Fox-Rosen Klezmer Trio a susţinut concerte la Edineţ, Soroca, Bălţi şi Chişinău. Seara, Filamornica Naţională va găzdui un concert dedicat memoriei victimelor.
Pogromul din Chişinău, când regiunea era parte a Imperiului Rus, a marcat o cotitură în viaţa evreilor din Moldova. În urma lui a avut loc valuri de emigraţie a evreilor spre