În ciuda stricteţii prevederilor legislative, moldovenii au reuşit să se adapteze şi să găsească noi metode pentru a-şi introduce pe piaţă peştele afumat, conservele şi alte produse care în perioada verii se transformă în adevărate bombe alimentare. Aceleaşi strategii sunt folosite şi pentru aducerea ţigărilor de contrabandă. Autorităţile judeţului şi-au exprimat ieri îngrijorarea, dar şi neputinţa, în faţa acestei probleme.
Conducerea Instituţiei Prefectului şi-a exprimat ieri îngrijorarea referitoare la produsele alimentare cu care reuşesc să intre basarabenii pe pieţele ieşene. Din păcate, reprezentanţii Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Iaşi s-au declarat neputincioşi în faţa noului sistem găsit de basarabeni pentru introducerea în ţară a unor astfel de produse. Aceeaşi strategie este aplicată de comercianţi şi în cazul ţigărilor aduse de peste Prut.
„În Piaţa Nicolina, pe lângă cei care vând ţigări, văd cetăţeni basarabeni care vând peşte şi alte produse alimentare şi mă interesează cum trec astfel de persoane cu mărfurile prin vamă“, s-a întrebat Bogdan Abălaşi, subprefectul de Iaşi. Moldovenii care fac comerţ ilegal în pieţe au reuşit să învingă sistemul legislativ chiar şi după ce prevederile legale au fost înăsprite, în aşa fel încât s-a ajuns la o reducere şi mai mare a cantităţilor de produse pe care le pot trece moldovenii prin vamă, la intrarea în ţară. La trecerea frontierei, basarabenii respectă legea în vigoarea, care prevede faptul că n-au voie să transporte produse pentru consumul propriu cu o valoare mai mare de 300 de euro. Însă, pentru ca cetăţenii moldoveni să poată intra pe piaţă cu produsele în cauză, se folosesc de cărăuşi. „Înainte de intrarea în vamă, marfa este împărţită la mai multe persoane, care primesc pentru acest lucru o sumă modică. După ce au reuşit să trecă de vamă, o persoană colectează pro