Poliţiştii care adună copiii cerşetori de pe străzi spun că nu au unde să-i ducă. În judeţ sunt două adăposturi, unul în Cluj-Napoca şi unul în Turda, unde încap maxim 20 de copii. Prea puţin, spun autorităţile, pentru numărul total de minori care cerşesc pe străzile oraşelor din judeţul Cluj.
Poliţiştii s-au întâlnit cu reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului pentru a pune la cale un plan de combatere a cerşetoriei cu copii.
"Din ce in ce mai multi copii sub 13 ani cersesc pe strada. nu prea avem ce sa le facem. este un adapost dar nu e suficient si n-avem ce sa facem cu ei", a precizat Călin Pop, şeful Serviciului de ordine publică din Turda.
Poliţiştii îi amendează pe părinţi, însă aceştia nu plătesc niciodată. Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului spun că părinţii sunt cei care îi pun pe micuţi să cerşească.
"Preponderenta copiiilor care sunt in strada a copiilor cersetori sunt cei care sunt folosii de propriile familii pt bani care ii fac in strada", a precizat Monica Filip, şef serviciu în cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Cluj.
Autorităţile spun că, de multe ori, adăposturile sunt arhipline.
"Aceste adaposturi nu sunt adaposturi permannente deci fluctuatia copiilor este mare. sunt perioade cand nr copiilor gasiti in strada este mai mare fecat capacitatea adaposturilpr noastre . atunci, fie le suplinim prin centrele de plasamant fie le marim capacit fortat", a menţionat Nicoleta Molnar, directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Cluj.
În total, cele două adăposturi au 20 de locuri. Direcţia pentru protecţia Copilului a solicitat primăriilor din judeţ să inventarieze copiii cerşetori, pentru a şti de câte locuri ar mai fi nevoie în adăposturi.
Reporter: Alin GOLBAN
Operator: Lorant ERSEK