Ideea monarhică a câştigat teren serios în ultimii ani. 20% dintre români şi-ar dori un suveran. 35% vor, însă, un preşedinte cu puteri sporite, potrivit ultimelor sondaje.
Dacă în anii `90 monarhiştii nu depăşeau 7% din populaţie, în ultimii zece ani ideea întoarcerii la monarhie a cucerit tot mai mulţi adepţi, ajungând, potrivit unui sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, realizat în februarie, să acapareze 20% din societate. Primele două opţiuni ale românilor, potrivit unui sondaj al INSCOP Research prezentat zilele trecute de adevarul.ro, sunt republica prezidenţială (35%) şi monarhia constituţională (18%). Totuşi, principalul partid monarhist PNŢCD, nu reuşeşte, în continuare, sa atingă pragul electoral.
Sociologul Vasile Dâncu crede că procentul simpatizanţilor regalităţii ar putea creşte în continuare. „Într-adevăr, a ajuns la 20%, după ce acum 10-15 ani nu depăşea 7%, iar la începutul anilor `90 monarhiştii erau chiar sub 5%. Procentul de acum un procent normal, rezultat din dezamăgirea faţă de partide, faţă de instituţiile statului, hai să le spunem instituţiile republicii. Oamenii caută o alternativă la sistemul democratic, la sistemul partidelor. Procentul monarhiştilor ar fi putut creşte chiar mai mult, dar monarhia este mai mult o opţiune estetică decât o opţiune politică solidă. De fapt casa regală a sprijinit statul român, principele Radu Duda a lucrat foarte bine alături de guvern pentru intrarea în NATO şi în UE, casa regală a ajutat practic o republică în care monarhia este privită ca o formă legitimă de supravieţuire a statului român. Nu mai există tensiunea disputei dintre monarhie şi republică, aşa că oamenii privesc lucrurile mai mcu detaşare. Probabil că, dacă întrebarea ar fi fost mai «dură», procentul monarhiştilor ar fi fost mai mic", a comentat Dâncu.
El este de părere că PNŢCD nu reuşeşte să profite