Aveţi grijă, când, cum şi mai ales de ce sunaţi la 112. Persoanele care abuzează de numărul unic de urgenţă riscă să ajungă după gratii.
Propunerea îi aparţine unui deputat care vrea astfel să-i convingă pe români să se gândească de două ori înainte să facă o glumă proastă. Iniţiativa vine într-un moment în care 70% dintre apelurile primite zilnic la 112 sunt nejustificate, potrivit autorităţilor.
Anumiţi oameni sună la 112 supăraţi că afară este frig sau că cel mic nu vrea să meargă la culcare. Există şi categoria celor care înjură sau vor să facă o dedicaţie muzicală. Asta fără să realizeze că pe linia de aşteptare poate fi cineva care chiar are nevoie de ajutor şi pentru care câteva secunde pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
Anul trecut, potrivit datelor afişate pe site-ul serviciului de telecomunicaţii speciale, aproape 70% din cele peste 18,6 milioane de apeluri primite la numărul 112 au fost nejustificate.
Cele mai multe proveneau de la copii, tineri şi persoane cu probleme psihice, potrivit datelor STS.
Peste 10.000 de români au fost amendaţi cu câte 1.000 de lei, iar dacă proiectul va trece amenda se va dubla.
Operatoarele serviciului 112 primesc zilnic sute de telefoane de la puşti care se plictisesc şi au chef de gulme dar şi de la adulţi care transformă orice neplăcere într-o urgenţă.
De pildă, un tată exasperat a cerut ajutorul autorităţilor pentru că fiul său nu voia să meargă la culcare. Alte persoane au cerut să fie puse în legătură cu diverse instituţii sau persoane publice.
Din nefericire trei sferturi dintre apelurile primite zilnic la 112 sunt fără sens. Problema este că echipajele de urgenţă ajung să se deplaseze la evenimente inexistente timp în care pot rata cazuri cu adevărat grave.
Pentru ca aceste neplăceri să nu mai existe, deputatul Tudor Ciuhodaru a iniţiat un proiect de lege prin c