Consumatorii de alcool care uita limita la golit paharele ar trebui pusi la plata cand ajung la spital din cauze date de acest viciu. Aceasta este opinia multor medici, care spun ca „viciile de zi cu zi” ale unor romani impovareaza peste masura sistemul sanitar, punandu-l la cheltuieli greu de calculat.
Alcoolicii sunt clienti fideli ai spitalelor si pe tratamentele lor se duc fonduri importante din bugetul unitatilor medicale cu paturi. Chiar daca pana la urma alcoolismul este o boala, adeseori costurile tratamentelor sunt amplificate din vina pacientilor, care nu isi iau medicatia si revin la spital la scurt timp de la externare.
„Coplata ar trebui sa inceapa cu cei care au vicii, nu de primavara-toamna, ci viciile de zi cu zi. De asemenea, ar trebui taxati cei care nu-si iau medicatia corespunzator si ajung in sevraj la spital”, este opinia medicului Gheorghe Apetroaie, din cadrul Unitatii de Primiri Urgente (UPU) de la Spitalul Judetean „Mavromati”.
Coplata, o simpla „petarda”
De altfel, medicul sustine ca in forma actuala coplata nu este altceva decat o „petarda”, ca mai mult incurca decat ajuta spitalele. Pentru incasarea coplatii este nevoie de personal, se inmultesc hartiile, iar banii care se incaseaza se duc de fapt pe cheltuielile in plus generate de aceste schimbari.
„Trebuie registru de incasari, plata persoanei respective, se mai adauga si nelipsita imbulzeala. Eu nu vad ca ar aduce vreun beneficiu coplata. Din punctul meu de vedere ar trebui altceva facut, daca se doreste ca acest sistem sa mearga bine, ar trebui taxate viciile. Iar coplata ar trebui sa inceapa de la cabinetul medicului de familie, unde nu ar fi rau sa fie taxati cei care nu respecta tratamentele, nu respecta indicatiile medicului. De aici incep problemele, pentru ca cel care nu tine cont de ce-i spune medicul de familie ajunge mai tarziu la spital,