Calendarul vizitelor externe ale lui Nicolae Ceauşescu din 1973 a inclus în luna mai Italia. Mai fusese în această ţară şi înainte, dar acum ajungea pentru prima oară în calitate de şef al statului român.
Ceauşescu a plecat din ţară luni, 21 mai 1973 şi s-a înapoiat în patrie sâmbătă, 26 mai. În acest răstimp, a vizitat trei state: Italia, San Marino şi Vaticanul. Vizita oficială în Republica Italiană a durat propriu-zis numai două zile. Alte două, şeful statului român le-a rezervat unor vizite informale în oraşe industriale din nordul Peninsulei, precum Genova, Torino şi Milano. În ultimele două zile, Ceauşescu a mers la San Marino şi la Vatican.
Experienţa italiană n-a ieşit din tipare. Ca de obicei, neobositul şef de partid şi de stat român a mers, a discutat „la cel mai înalt nivel“ cu preşedintele Giovanni Leone şi premierul Giulio Andreotti, a ţinut discursuri, a participat la dejunuri şi dineuri date în onoarea sa şi a soţiei de felurite oficialităţi, a semnt în cărţi de onoare, a inclus în program şi câteva fabrici din nordul Italiei (la Genova, Torino şi Milano).
Reculegere la Altarul Patriei
Pe timpul şederii oficiale la Roma, soţii Ceauşescu au rezidat în apartamentele palatului Quirinale, preşedinţia Republicii Italiene. Programul oficial a început chiar în după-amiaza sosirii, şeful statului român primind pe şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în capitala Italiei. Apoi, s-a întâlnit într-un tete-a-tete cu preşedintele italian Giovanni Leone. A fost o întâlnire protocolară, unde nu s-au angajat discuţii concrete. Seara, gazdele italiene au oferit un dineu în onoarea musafirilor. S-a făcut schimb de cadouri şi decoraţii. Preşedintelui Leone i s-a oferit un serviciu de porţelan brâncovenesc de cafea, pentru 12 persoane şi o faţă de masă din pânză topită cu 12 şerveţele. De pe urma vizitei lui Ceauşescu în Italia, premierul Andreo